Hubungan Ketidakpuasan Tubuh dan Gangguan Makan dengan Status Gizi Mahasiswa

Relationship between Body Dissatisfaction and Eating Disorders with Nutritional Status of College Students

Authors

  • Dyah Ayu Kusuma Wardani Universitas Kusuma Husada Surakarta
  • Dewi Kusumawati Universitas Kusuma Husada Surakarta
  • Budi Prasetyo Universitas Kusuma Husada Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.35473/jgk.v17i1.599

Keywords:

Ketidakpuasan Tubuh, Gangguan Makan, Status Gizi, Mahasiswa

Abstract

Nutritional status is condition of body as a result of the use and absorption of food. National prevalence of nutritional status was underweight 9,3%, normal 55,3%, overweight 13,6% and obese 21,8%. Body dissatisfaction plays a role in development of eating disorders. Eating disorders are characterized by changes in poor eating behavior, negative perceptions about body shape and inappropriate weight management. Aim of this study was to analyze relationship between body dissatisfaction and eating disorders with nutritional status of college students. Design used was cross sectional. Sample in this study was 117 college students at Kusuma Husada University, Surakarta taken using purposive sampling technique. Body dissatisfaction was measured using contour drawing rate scale (CDRS), eating disorders using 26-item eating attitude test (EAT-26) and nutritional status using body mass index (BMI). Data analysis used chi square and Fisher's exact tests. Results of analysis showed that most respondents felt dissatisfied with bodies (90,6%). Most respondents were not at risk of eating disorders (7,5%). Most respondents had normal nutritional status (54,7%). There was no relationship between body dissatisfaction and nutritional status (p=0,752). Although, there was relationship between eating disorders and nutritional status (p=0,037). Conclusion in this study was that there was relationship between eating disorders and nutritional status, however there was no relationship between body dissatisfaction and the nutritional status of college students.

 

ABSTRAK

Status gizi adalah keadaan tubuh sebagai akibat dari pemakaian, penyerapan, dan penggunaan makanan. Prevalensi status gizi secara nasional adalah kurus 9,3%, normal 55,3%, berat badan lebih 13,6% dan obesitas 21,8%. Ketidakpuasan tubuh memiliki peran dalam perkembangan gangguan makan. Gangguan makan ditandai dengan perubahan perilaku makan menjadi kurang baik, persepsi negatif tentang bentuk tubuh dan pengaturan berat badan yang kurang tepat. Tujuan penelitian ini adalah untuk menganalisis hubungan ketidakpuasan tubuh dan gangguan makan dengan status gizi mahasiswa. Desain yang digunakan adalah cross sectional. Sampel pada penelitian ini sebanyak 117 mahasiswa di Universitas Kusuma Husada Surakarta yang diambil dengan teknik quota sampling. Ketidakpuasaan tubuh diukur dengan contour drawing rate scale (CDRS), gangguan makan dengan eating attitude test 26 item (EAT-26) dan status gizi dengan indeks massa tubuh (IMT). Analisis data menggunakan uji chi square. Hasil analisis menunjukkan sebagian responden merasa tidak puas dengan tubuhnya (90,6%). Sebagian besar reponden tidak berisiko mengalami gangguan makan (73,5%). Sebagian besar responden memiliki status gizi normal (54,7%). Tidak ada hubungan ketidakpuasan tubuh dengan status gizi mahasiswa (p=0,752). Ada hubungan gangguan makan dengan status gizi mahasiswa (p=0,037). Kesimpulan dalam penelitian ini adalah ada hubungan gangguan makan dengan status gizi namun tidak ada hubungan ketidakpuasan tubuh dengan status gizi mahasiswa.

Downloads

Download data is not yet available.

References

American Psychiatric Association. 2013. Diagnostic and statistical manual of mental disorder (5th ed.), DSM-5. Washington DC: American Psychiatric Publishing.

Ar Rahmi, N., Hendiani, I., & Susilawati, S. 2020. Pola makan mahasiswa berdasarkan Healthy Eating Plate. Jurnal Kedokteran Gigi Universitas Padjadjaran. 32(1):41-46. Diakses online https://doi.org/10.24198/jkg.v32i1.22894

Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan. 2019. Laporan Nasional Riskesdas 2018. Jakarta: Lembaga Penerbit Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan.

Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan. 2019. Laporan Provinsi Jawa Tengah Riskesdas 2018. Jakarta: Lembaga Penerbit Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan.

Blake, C. E., dkk. 2013. Adults with greater weight satisfaction report more positive health behaviors and have better health status regardless of BMI. Journal of Obesity. Diakses online https://doi.org/10.1155/2013/291371

Chandy, L. 2020. New insights: 21st century malnutrition. Diakses online https://www.unicef.org/

Coker, S dan Roger, D. 1990. The construction and preliminary validation of a scale for measuring eating disorders. Journal of Psychosomatic Research, 34(2):223-31. Diakses online https://doi.org/10.1016/0022-3999(90)90056- a

Cynthia, H. & Simanungkalit, S. F. 2023. Hubungan citra tubuh, gangguan makan dan tingkat stres dengan status gizi mahasiswa Program Studi Gizi UPN Veteran Jakarta. Jurnal Gizi dan Kesehatan, 15, 1: 33-44

Devi, E. P. S. Adaptasi tes sikap makan-26 (Eating attitude test-26). Skripsi, Universitas Airlangga.

Fairburn, C.G. & Walsh, B.T. 1995. Atypical eating disorders. Dalam Brownell, K.D. & Fairburn, C.G., Eds. Eating disorders and obesity, a comprehensive handbook. The Guilford Press: New York. 135-140

Garner DM, Olmsted MP, Bohr Y, Garfinkel PE. The eating attitudes test: psychometric features and clinical correlates. Psychol Med. 1982 Nov;12(4):871-8. doi: 10.1017/s0033291700049163. PMID: 6961471.

Hastuti, J. 2013. Anthropometry and body composition of Indonesian adults : an evaluation of body image, eating behaviours, and physical activity. Disertasi, Quensland University of Technology. Diakses online https://eprints.qut.edu.au/

Irmayanti, A. 2009. Hubungan antara media expposure, tingkat ketidakpuasan terhadap ukuran bentuk tubuh dan self-esteem remaja puteri Jakarta. Skripsi, Universitas Indonesia.

Ismayanti, D. 2019. Hubungan persepsi bentuk tubuh, gangguan makan, pengetahuan gizi dan asupan makanan dengan status gizi pada remaja putri di Sanggar Ayodya Pala. ARGIPA, 4, 2: 74-84

Kurniawan, M. Y. & Briawan, D. 2014. Persepsi tubuh dan gangguan makan pada remaja perempuan. Jurnal Gizi dan Pangan, Juli, 9(2): 103—108.

Liechty, J. M. 2010. Body image distortion and three types of weight loss behaviors among nonoverweight girls in United States. Journal of Adolescent Health, 47: 176-182

Norton, K. & Olds, T. 1996. Anthropometrica: a textbook of body measurement for sports and health courses. Adelaide: UNSW Press.

P2PTM Kemenkes RI. 2018. Bagaimana cara menghitung IMT (indeks massa tubuh)? Diakses online https://p2ptm.kemkes.go.id/infographic-p2ptm/obesitas/bagaimana-cara-menghitung-imt-indeks-massa-tubuh

P2PTM Kemenkes RI. 2018. Klasifikasi obesitas setelah pengukuran IMT. Diakses online https://p2ptm.kemkes.go.id/infographic-p2ptm/obesitas/klasifikasi-obesitas-setelah-pengukuran-imt

Sianturi, E. & Pakpahan, S. 2022. Status Gizi Balita Pada Masa Pandemi Covid-19. Bandung: Media Sains Indonesia.

Sinurat, D. I. A. 2018. Faktor-faktor yang mempengaruhi kecenderungan gangguan makan pada remaja. Skripsi, UIN Syarif Hidayatullah.

Swantrisa, H. B. 2022. Hubungan kebiasaan sarapan dan jajan dengan status gizi anak di SDN Karang Tengah 04 Kabupaten Bogor. Skripsi, Universitas Siliwangi.

Tamhane, N. M. 2017. The role of body image, dieting, self-esteem and binge eating in health behaviors. Master Thesis, Eastern Illinois University. Diakses online https://thekeep.eiu.edu/theses/2922

Thompson, M. A & Gray, J. J. 1995. Development and validation of a new body- image assessment scale. Journal of Personality Assessment, 64, 2. Diakses online https://doi.org/10.1207/s15327752jpa6402_6

Wardani, D. A. K. & Hastuti, J. 2016. Body dissatisfaction and perceived stress among obese and non-obese university students in Yogyakarta. The 2nd International Meeting of Public Health 2016 Public Health Perspective of Sustainable Development Goals: Challenges and Opportunities in Asia Pacific Region. Diakses online https://doi.org/10.18502/kls.v4i10.3783

Zahrah, A. & Muniroh, L. 2020. Body image mahasiswa gizi serta kaitannya dengan asupan energi dan status gizi. Media Gizi Indonesia, 15(2): 66–72

Salmiati, N. F. 2016. Hubungan ketidakpuasan citra tubuh dan perilaku makan dengan status gizi santri di Pondok Pesantren Mubtadi Aat, Lirboyo, Kediri. Tesis, Universitas Gadjah Mada Yogyakarta.

Adiyanti, H. P. (2017) hubungan status gizi dan perilaku diet terhadap ketidakpuasan citra tubuh siswi XI IPA SMA Negeri 5 Depok Tahun 2017. Skripsi, Universitas Pembangunan Nasional Veteran Jakarta.

Yani, M.V.W., Pratiwi, M.S.A., Agustini, M.P.A., Yuliyatni, P.C.D., Supadmanaba, I.G.P. 2022. Hubungan kejadian eating disorder dengan status gizi remaja putri di Denpasar, Bali. Intisari Sains Medis 13(3): 664-669. DOI: 10.15562/ism.v13i3.717

Agustina, W. & Lampah, E. 2017. Usia sebagai faktor risiko yang paling banyak ditemukan pada obesitas di Puskesmas Ciptomulyo Kecamatan Sukun Kota Malang. Jurnal Kesehatan Mesencephalon, Vol 3, No 2.

Downloads

Published

2025-01-29

How to Cite

Dyah Ayu Kusuma Wardani, Dewi Kusumawati and Budi Prasetyo (2025) “Hubungan Ketidakpuasan Tubuh dan Gangguan Makan dengan Status Gizi Mahasiswa : Relationship between Body Dissatisfaction and Eating Disorders with Nutritional Status of College Students ”, JURNAL GIZI DAN KESEHATAN, 17(1), pp. 18–27. doi: 10.35473/jgk.v17i1.599.