HUBUNGAN ASUPAN ENERGI DAN ASUPAN AIR PUTIH DENGAN PERSEN LEMAK TUBUH PADA REMAJA DI SMK HIDAYAH SEMARANG

THE CORRELATION BETWEEN ENERGY INTAKE AND WATER INTAKE WITH PERCENTAGE OF BODY FAT TEENAGERS IN VOCATIONAL SCHOOL HIDAYAH SEMARANG

Authors

  • Ovyka Riagustin Program Studi Gizi, Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Ngudi Waluyo
  • Purbowati Program Studi Gizi Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Ngudi Waluyo
  • Galeh Septiar Pontang Program Studi Gizi Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Ngudi Waluyo

DOI:

https://doi.org/10.35473/jgk.v11i25.11

Keywords:

Asupan energi, Air putih, Persen Lemak Tubuh

Abstract

Background:  Percentage  of  body  fat  is  an  indicator  of  nutritional  status  in  anthropometric nutrition. The overweight prevalence of adolescents is increasing every year. High energy of stored the body as energy reserves in the form of glycogen as short-term energy reserves and in  the  form  of  fat  as  long-term  reserves.  Water  consumption  can  be  associated  with  a decrease in body fat percentage.

Objective: To determine the correlation of water intake and energy intake with percentage of body fat in adolescents in vocational school Hidayah Semarang.

Methods:  This  type  of  research  is  a  correlation  study  using  cross  sectional  approach  with student  population  of  SMK  Hidayah  Semarang.  The  sample  of  85  respondents  was  taken using  proportional  random  sampling  method.  The  energy  intake  and  the  respondents'  water intake  were  measured  using  semi-quantitative  FFQ.  Percentage  of  body  fat  of  respondents were  measured  using  BIA  (Bioelectrical  Impedance  Analysis).  Bivariate  analysis  used pearson test (α = 0.0001).

Result:  The  highest  category  of  energy  sufficiency  level  was  in  the  normal  and  mild  deficit categories  as  many  as  27  students  (31.8%)  and  the  smallest  percentage  with  heavy  deficit category was 2 students (2.4%). The highest categoryof water intake with enough categories is  56  students  (64.7%)  and  the  smallest  percentage  with  less  categories  is  30  students (35.3%).  The  highest  percentage  of  body  fat  category  with  normal  category  was  39  students (45.9%) and the smallest percentage with unnecessary category was 0 students (0%).There is a significant relationship between energy intake and water intake with percent body fat (p = 0.0001, p = 0.0001)

Conclusion:  There  is  a  correlation  between  energy  and  water  intake  with  body  fat percentage

Abstrak :

Latar Belakang :Persen lemak tubuh sebagai indikator status gizi. Prevalensi gizi lebih pada remaja cenderung meningkat setiap tahunnya. Kelebihan energi disimpan tubuh sebagai cadangan energi dalam bentuk glikogen sebagai cadangan energi jangka pendek dan dalam bentuk lemak sebagai cadangan jangka panjang. Konsumsi air putih dapat dikaitkan dengan penurunan persen lemak tubuh

Tujuan : Untuk mengetahui hubungan asupan air putih dan asupan energi dengan persen lemak tubuh pada remaja di SMK Hidayah Semarang.

Metode : Jenis penelitian ini merupakan studi korelasi menggunakan pendekatan cross sectional dengan populasi siswa SMK Hidayah Semarang. Sampel sebanyak 85 responden diambil menggunakan metode proporsional random sampling. Asupan energi dan asupan air putih responden diukur menggunakan FFQ semi kuantitatif. Persen lemak tubuh responden diukur menggunakan BIA (Bioelectricallmpedance Analysis). Analisis bivariat menggunakan uji pearson (α=0,0001).

Hasil : Kategori tingkat kecukupan energi terbanyak dengan kategori normal dan defisit ringan sebanyak 27 siswa (31,8%) dan persentase terkecil dengan kategori defisit berat sebanyak 2 siswa (2,4%). Kategori asupan air putih terbanyak dengan kategori cukup sebanyak 56 siswa (64,7%) dan persentase terkecil dengan kategori kurang sebanyak 30 siswa (35,3%). Kategori persen lemak tubuh terbanyak dengan kategori normal sebanyak 39 siswa (45,9%) dan persentase terkecil dengan kategori unnderfat sebanyak 0 siswa (0%). Terdapat hubungan yang bermakna antara asupan energi dan asupan air putih dengan persen lemak tubuh (p=0,0001, p=0,0001)

Simpulan : Terdapat hubungan antara asupan energi dan asupan air putih dengan persen lemak tubuh.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amin TT and Ali A. 2008. Overweight and Obesity and Their Relation to Dietary Habits and Socio Demographic Characteristics among Male Primary School Children in Al Hassa, Kingdom of Saudi Arabia. European Journal of Nutrition, 47,6,310-318. Banerjee PK;

Nain F; Donna S; Bernard R; Graham C; Walter W; and Eric R. 2003. Prospective Study of The Association of Changes in Dietary Intake, Physical activity, Alcohol Consumption, and Smoking in Waist Circumference among 16.587 US men. American Journal Clinical Nutrition.

Berg VD. 2011. Quantification of the Energy Gap in Young Overweight Children: The PLAMA Birth Cohort Study. BMC Public Health, 11, 326.

BPOM RI. 2009. Pangan Jajanan Anak Sekolah Edisi II, Jakarta. Christina. 2011. Peran Zat Gizi Makro Dalam Makanan Jajanan di Lingkungan Sekolah Terhadap Kejadian Obesitas Pada Anak. [Tesis]. Universitas Diponegoro Semarang.

Dekkers JC; Robert HP; Frank AT; Paule B; Bernard G; and Harold S. 2004. Development of General and Central Obesity from Childhood into Early Adulthood in African American an European American Males and Females with a Family History of Cardiovasculer Disease. Am J Clin Nutr, 79: 661-668.

Depkes RI. 2013. Riset Kesehatan Dasar. Data Obesitas Pada Remaja di Indonesia. Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan, Jakarta.

Dowshen S. 2014. Healthy Habits For TV, Video Games and The Internet. Kidshealth. American Academy of Pediatrics.

Drapeau V; Jean PD; Claude B; Lucie A; Guy F; Claude L; and Angelo T. 2004. Modification in Food Group Consumtion are Related to Long Term Body Weight Changes. Am J Clin Nutr, 80: 29-37.

E kelund; Luan J; May AM; Sharp S; Travier A; Agudo A, Slimani N; and Rinaldi S. 2009. A Crosssectional Analysis of Physical Activity and Obesity Indicators in European Participants of the EPICPANACEA Study. Int J Obes, 33, 497-506.

Galuska DA and Khan LK. 2001. Obesity: A Public Health Perspective. ILSI Press, Washington DC.

Gee M. 2008. Weight Management in: Mahan LK, Stump SE. Krause’s Food, Nutrition & Diet Therapy. Saunders, Philadelpia.

Gibson S. 2005. Principle of Nutritional Assesment 2nd.ed. Oxford Univercity Press, New York.

Hardiansyah. 2004. Angka Kecukupan Energi, Protein, Lemak dan Serat Makanan. Widya Karya Nasional Pangan dan Gizi VIII, Jakarta.

Janssen I; Katzmarzyk P; Boyce W; Vereecken C; Mulvihill C; Roberts C; Currie C; and Pickett W. 2004. Waist Hip Ratio and Not Body Mass Index Explains Obesity Related Health Risk. Am J Clin Nutr, 79:379–84.

Khomsan A. 2004. Peranan Pangan dan Gizi untuk Kualitas Hidup. Gramedia Widiasarana Indonesia, Jakarta.

Manunta P and Giuseppe B. 2004. Low Salt and Diuretic Effect on Blood Pressure and Organ Damage. J Am Soc Nephrol. 15: 43-46.

Manurung NK. 2008. Pengaruh Karakteristik Remaja, Genetik, Pendapatan Keluarga, Pendidikan Ibu, Pola Makan dan Aktivitas Fisik Terhadap Kejadian Obesitas di SMU RK Tri Sakti Medan. [Tesis]. Universitas Sumatera Utara.

Muhilal. 2006. Gizi Seimbang untuk Anak Sekolah Dasar. Hidup Sehat dalam Siklus Kehidupan Manusia. Gramedia Pustaka Utama, Jakarta.

Muktiharti S. 2010. Hubungan Faktor Risiko Obesitas dan Aktivitas Fisik dengan Status Gizi Pada Remaja. Universitas Pekalongan.

Murray RK; Granner DK; Mayes PA; Rodwell VW. 2003. Biokimia Harper. EGC, Jakarta.

Tchoukalova YD; Christina K; Maksym V K; Susanne BV; Eliana W; and Michael DJ. 2008. Subcutaneous Adipocyte Size and Body Fat Distribution. American Journal of Clinical Nutrition.

Widyakarya Nasional Pangan dan Gizi (WNPG). 2004. Lembaga Ilmu Pengetahuan, Jakarta.

Yuniastuti. 2007. Gizi dan Kesehatan. Graha Ilmu, Yogyakarta.

Zuhdy N. 2015. Hubungan Pola Aktivitas Fisik dan Pola Makan dengan Status Gizi pada Pelajar Putri SMA Kelas 1 di Denpasar Utara. [Tesis]. Universitas Udayana Denpasar.

Downloads

Published

2019-09-03

How to Cite

Riagustin, O. ., Purbowati and Pontang , G. S. . (2019) “HUBUNGAN ASUPAN ENERGI DAN ASUPAN AIR PUTIH DENGAN PERSEN LEMAK TUBUH PADA REMAJA DI SMK HIDAYAH SEMARANG: THE CORRELATION BETWEEN ENERGY INTAKE AND WATER INTAKE WITH PERCENTAGE OF BODY FAT TEENAGERS IN VOCATIONAL SCHOOL HIDAYAH SEMARANG ”, JURNAL GIZI DAN KESEHATAN, 11(25), pp. 70–77. doi: 10.35473/jgk.v11i25.11.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>